Många skäl att stanna till i Höganäs.

Höganäs ligger i norra Öresund strax söder om Kullaberg. Kullabergs siluett är det första man ser när man kommer från Kattegatt på väg söderut och om man går norrut och passerat Helsingborg/Helsingør, HH-leden, syns berget i horisonten. Antingen man är på väg norrut eller söderut finns det många skäl att stanna till i vår hamn. Det är en mycket enkel insegling som är väl utmärkt med en enslinje in från angöringen Öresund N, LFl 10s (56 11 52.65 N, 12 29 38.00 E).

I anslutning till småbåtshamnen ligger industrihamnen som ger lä vid segelnedtagning i de flesta vindriktningar och även när man sätter segel. Se skiss i vår broschyr. Gästplatserna är röd/grön markerade. Aktuella priser mm finns här. Naturligtvis har hamnen Blå Flagg sedan många år och är en säker hamn.  Under våren 2008 pågår mycket byggnadsarbeten bryggor förnyas, hamnpromenaden byggs om, uteserveringar byggs och innan båtsäsongen börjar på allvar skall det mesta vara klart. Hamnen har också en åretrunt öppen restaurang och flera sommarkrogar.
Hamnkranen

 Slip för sjö och torrsättning av motorbåtar och en rejäl hamnkran samt en  mindre mastkran finns. Alla bryggorna har bredband.

En hamn i denna storlek har naturligtvis en Marina och det har vi också. Denna vår och sommar är den tillfälligt i sevicebyggnadens östra del men till hösten 2008 skall nybyggnationen med utställningshall och butik vara klar.

Servicen påverkas inte av byggnationen. Reservdelar, diesel, bensin, tillbehör mm finns på plats.

Hamnen ligger nästan mitt i centrum. På gångavstånd finns allt som man kan behöva, banker för att hämta pengar, apotek, systembolag (självbetjäning), livsmedel, bageri mm mm.
Vi börjar med en vandring i det gamla fiskeläget omkring Höganäs hamn. En fiskelägesvandring

Inte alltför långt från hamnen finns Factory Outletbutiker där man kan handla mycket förmånligt. Exempel på märken är: Höganäs Keramik, Kostaboda, Hackman, Iiitala, Rörstrand, Orrefors Stenström, Oskar Jacobson mfl.

Höganäs är lite keramikens hemort och här finns många kända keramiker. Mest känt är de saltglaserade bruksföremålen och allra mest känt är kanske det krus som Hemsöbornas Karlsson hade i en rem om halsen.

1947 skänkte Gottfrid Wilhelm Nymberg aktierna i sitt företag till G W Nymbergs stiftelse. Värdet var då 1,8 miljoner kr. Enligt stiftelseurkunden ska en tredjedel av avkastningen av kapitalet gå till stadsfullmäktige i Höganäs att användas för samhällets förskönande. Hur detta bäst skulle ske överlät han till stadsfullmäktige att bestämma. Enligt kommunens riktlinjer ska pengarna användas för försköning och utsmyckning av offentliga miljöer i Höganäs stad.

Höganäs Kommun har genom Nymbergs Fond investerat mycket i konst utplacerat i stadsmiljön.

Här Antony Gormleys "Here and Here"

Se filmen om Höganäs En film om kullabygden från Höganäs Kommun

 

I muséet på "Övre" kan man gå ned i en mycket realistisk rekonstruktion av en gruvgång och få en känsla av hur det var att vara gruvarbetare. Här finns också en modell av Hovfotografen Lunds ateljé.

Och när vädret visar sig från den vackra sidan finns möjlighet att gå och bada. I direkt anslutning till hamnen finns en barnvänlig strand och där finns också bryggor. En inte alltför lång promenad norrut finns badplats med nakenbad, hundbad och vanlig strand med grillmöjligheter.

Hamnmästare Christer Nilsson

Hamnmästare Christer Nilsson träffas säkrast på morgonen mellan klockan 0700-0900, i eller i närheten av hamnkontoret.
Du kan alltid få kontakt med honom på telefon (telefonsvarare)
042-33 33 65.( Han ringer alltid tillbaka.)
Du når honom alltid på hamnmastare@hbs.se

 

Tillbaka till förstasidan